top of page

EQ Barbados Group

Public·48 members
Fury Lawhorn
Fury Lawhorn

Morometii volumul 2: un roman despre schimbarea lumii rurale


Here is what I came up with:


Morometii volumul 2: un roman despre schimbarea lumii rurale
Morometii volumul 2 este continuarea romanului Morometii de Marin Preda, publicat in 1955. Acesta a aparut in 1967 si prezinta destinul familiei Moromete si al satului lor din Campia Dunarii in perioada celui de-al doilea razboi mondial si a instaurarii regimului comunist in Romania.


Romanul este structurat in trei parti: "Inceputul", "Sfarsitul" si "Epilog". In prima parte, autorul descrie viata satului si a personajelor principale: Ilie Moromete, capul familiei, care se confrunta cu probleme financiare si cu neintelegerile cu fiii sai mai mari, Paraschiv si Achim; Catrina, sotia lui Moromete, care il sustine si il iubeste; Niculae, fiul cel mic, care viseaza sa devina profesor; Ilinca, fiica lui Moromete din prima casatorie, care se marita cu un tanar intelectual din Bucuresti; Nilu si Mitu, nepotii lui Moromete, care se implica in miscarea comunista.


morometii volumul 2 pdf download


Download: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fblltly.com%2F2tHaeb&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw0hf77K9EvvMS4S-yKrN_v0In a doua parte, autorul prezinta consecintele razboiului asupra satului si a personajelor. Moromete este arestat pentru ca a refuzat sa plateasca impozitele marite de autoritatile fasciste; Paraschiv este mobilizat la front si moare in lupta; Achim este ranit grav si devine invalid; Niculae este trimis la munca fortata pe santierul Canalului Dunare-Marea Neagra; Ilinca este evacuata din Bucuresti bombardat si se intoarce la tara; Nilu este ucis de legionari pentru ca a participat la o greva; Mitu este arestat pentru activitate comunista.


In ultima parte, autorul arata cum se schimba lumea rurala dupa instaurarea regimului comunist. Moromete este eliberat din inchisoare si se intoarce la tara, dar nu mai gaseste nimic din ce lasase. Satul este colectivizat si pamantul lui Moromete este luat de stat; Catrina moare de batranete si de tristete; Niculae renunta la studii si devine activist de partid; Ilinca se desparte de sotul ei si se angajeaza ca invatatoare in sat; Mitu este eliberat din inchisoare si devine secretar de partid in comuna.


Romanul Morometii volumul 2 este o fresca a vietii rurale romanesti in timpul unor transformari istorice dramatice. Autorul surprinde cu realism si sensibilitate conflictele dintre generatii, dintre traditie si modernitate, dintre individ si societate. Prin personajul lui Ilie Moromete, autorul creeaza o figura emblematica a taranului roman, care isi pastreaza demnitatea si umorul in fata schimbarilor pe care nu le intelege sau nu le accepta.


Here is what I came up with:


Romanul Morometii volumul 2 este considerat una dintre capodoperele literaturii romane si universale. El a fost tradus in mai multe limbi si a fost ecranizat in 1987 de regizorul Stere Gulea, cu Victor Rebengiuc in rolul lui Ilie Moromete. Romanul a fost premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania si de Academia Romana.


Daca vreti sa cititi romanul Morometii volumul 2 in format PDF, puteti sa il descarcati gratuit de pe unele site-uri de carti online. De exemplu, puteti accesa link-urile de mai jos:


  • Morometii - Vol 2 PDF - Scribd  • Morometii (2 vol.) PDF - carti-in-romana.ro  • Download PDF - Morometii-marin Preda Volumul 2 [8jlkd5ej38n5]Va dorim lectura placuta! 0efd9a6b88


https://pt.ecohappylife.info/group/community-outreach/discussion/2e019760-b460-4f39-bf3e-6466bf7c8d02

https://www.by-the-fire.com/group/fire-pit-cookers/discussion/f93183b2-6707-4205-9aa5-1c8f0a1d9972

https://www.d4gforlife.com/group/d4gforlife-focus4fitness-our-future/discussion/abe66fb7-20a4-4281-93d9-19f71d31bf9b

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page